Ledarskap, NLP, mental träning, coaching, kommunikation och motivation
lördag 25 februari 2012
Är du den du vill vara?
Många av de här sakerna som styr dig skulle du kanske må bra av att titta närmare på. Ett sätt är att sätta av tid och gå igenom vad du gör under en vecka, vad du säger, vad som är viktigt för dig och sen titta närmare på det. Vad är det för regler du lever efter? Är det bra regler som du vill ha kvar eller inte? Vad skulle hända om du bytte ut någon eller några? Eller helt enkelt slutade med något?
Jag mötte en kvinna häromdagen som jag uppfattade levde ganska mycket efter Jantelagen. Du ska inte tro att du är något... etc. Hennes självkänsla var inte så stark. Hon hade fått lära sig från barnsben att inte sticka ut, inte ta plats, vara osynlig och hjälpa andra. Hon ville spara att hjälpa andra men det andra ville hon byta ut mot att leva sitt eget liv, på sitt eget sätt utan att be om ursäkt och utan att gömma sig. Ta kontrollen över sitt eget liv och bestämma själv. Hon kommer nu att göra en lista med saker som styr henne och fundera på vad hon vill ha kvar, göra sig av med, varifrån regeln eller värderingen kommer. Dessutom kommer hon att göra en hierarki över de hon vill ha kvar. Grattis, hon är på god väg att bli den hon vill vara.
Av Wayne Dyer har jag fått följande liknelse:
Om du har en apelsin och pressar den, vad får du då? Apelsinjuice. Det spelar ingen roll vem som pressar, vid vilken tid på dygnet och med vilka verktyg. Det kommer ändå apelsinjuice ur apelsinen just för att det är en apelsin.
Om någon sätter dig under press och stress, vad kommer ut då? Kan det vara irritation, ilska, hårda ord? Vad vill du fylla ditt inre med? Glädje, frid, harmoni, lugn mm, vad händer då när någon pressar dig?
fredag 24 februari 2012
Frukostklubben Danderyds kommun
Jag fick förmånen att prata om att förbättra relationer (på jobbet) och gav tre tips:
1. Då vi alla är olika är det bäst att lyssna, matcha med kropp, röst och ord för att förstå, gå från det är INTE SANT! till INTRESSANT!
2. Vill du ha RÄTT eller vill du ha en bra relation?
3. Ta tillbaka "fjärrkontrollen" över dina känslor om det är så att någon annan trycker på dina negativa knappar eller försöker "smitta" dig med sin negativet.
Jag berättade också Cookiethief historien som du kan läsa här på bloggen april 2010
söndag 5 februari 2012
Nulägeshjul
Mental profil
Nu när du har en förståelse för hur viktigt den mentala biten är, kan du börja jobba med den. Det första steget är att förstå dig själv som en tävlingsåkare. Det är en mycket viktig del för att du ska förstå dina styrkor och vilken förbättrings potential du har på andra områden och du blir upplyst om hur du reagerar i olika situationer. Se det som en nuläges analys. Du har förmodligen ett liv fyllt av skidåkning, annan sport, skola, arbete, familj, sociala kontakter och andra aktiviteter. Det är ibland en utmaning att hinna med allt. När du förstår din själv kommer du till insikt om vad du behöver fokusera på och arbeta med för att bli effektiv i din träning.
När du utvecklar din självbild inser du dina styrkor och svagheter. De flesta gillar att fokusera på sina styrkor och gillar inte att tänka på att de också har svagheter. Den attityden gör att stänger in sin utvecklingspotential. Många tror att de är lika bra som sin största styrka, men tyvärr är det så att du är bara lika bra som din största svaghet. Till exempel kan en tävlande vara mycket bra när det är brant för att han har styrka och smidighet. Men det är hans oförmåga att glida när det är flackt som gör att han inte når sin fulla potential. Herman Maier insåg detta, hans styrka och villighet att ta risker gjorde att han blev mycket framgångsrik, men han saknade smidigheten och känslan för att vara konsekvent på topp i mycket tekniska banor. Under sommaren 1999 tränande han med det Österrikiska teknik laget och övade upp sin teknik och känsla för snön. Året som följde var han mer dominant än någonsin förut.
Tänk att det är som en matematisk formel. Om en störtloppsåkare är en god glidare (8), men hon är inte så snabb på branta isiga partier (2), så är hennes totala tävlingsförmåga så låg som (8+2=10) Om hon tränade och förbättrade sin åkning i branten (7) så blir hennes totala förmåga väsentligt högre (8+7=15). Ju mer du förbättrar dina svagheter desto bättre kommer du att åka och desto lättare att vinna.
|
Varför ska man undersöka sitt nuläge?
Det är inte helt lätt att mäta de mentala aspekterna av skidåkning. Om du vill lära dig om din fysiska styrka kan du lätt testa med ett fysiskt testprogram som mäter styrka och kondition. Här kommer du att få gradera dig själv. Det är viktigt att du är helt ärlig med dig själv så att du ser vad som är dina utvecklingspotentialer och vad som är dina styrkor så att du kan hålla kvar vid dem. När du tittar närmare på sina svagheter och identifierar dem, betyder det att du bara inte har haft tillfälle ännu att arbeta med dessa på din nuvarande nivå eller att dina styrkor har kompenserat för dessa svagheter.
Nuläge – skidprofil, hur fyller jag i hjulet?
Hjulet har 12 mentala, känslomässiga och tävlings faktorer som spelar roll i tävlingssammanhang. För att fylla i varje ”tårtbit” kan du läsa om varje här nedan och sedan bedöma dig själv i en skala 1-10, dra en linje där du tycker att du är och skugga in mot mitten, så att du så småningom får ett hjul som kan vara mer eller mindre osymmetriskt.
Motivation betyder hur bestämd du är att träna och tävla för att uppnå dina mål. Motivationen färgar alla aspekter inklusive hur mycket tid och energi du lägger på fysisk träning, styrka, kondition, taktik och teknikträning samt mental förberedelse. Arbetar du alltid hårt i alla aspekter av din träning och tävling eller slutar du när du är trött, uttråkad eller frustrerad? (10 mycket motiverad, 1 inte alls)
Självförtroende Det betyder egentligen för tro på dig själv. Hur du tror på att du kan åka ditt bästa när det gäller. Det inkluderar hur duktig du är på att behålla ditt goda självförtroende mellan åken, speciellt efter ett dåligt första åk. Kan du hålla dina tankar positiva även när pressen ligger på och du inte åker så bra som du skulle vilja eller tänker du negativt och tappar självförtroendet (tron på dig själv). (10 mycket, 1 lite)
Intensitet betyder hur din fysiska spänning och intensitet hjälper eller stjälper dig. I pressade situationer, kan du behålla din nivå av intensitet som tillåter dig att åka bra eller blir du för nervös att göra ditt bästa? (10 rätt intensitet, 1 dålig)
Fokus betyder hur väl du kan hålla din fokus på skidåkningen, före och under tävling. Hur väl du håller borta det som distraherar och håller fokus på rätt saker i utmanande tävlingar. (10 håller fokus bra, 1 dåligt)
Känslor involverar hur du mår och kan kontrollera dina känslor före och under tävling. Speciellt i utmanande tävlingar när du inte åker så bra som du vill, kan du vara positiv eller blir du arg, frustrerad eller deppig? Hjälper eller stjälper dina känslor dig? (10 har kontroll, hjälp, 1 tappar kontrollen).
Jämnhet betyder hur du lyckas hålla din nivå på en jämn hög nivå under tävlandet. Håller du dig på en jämn hög nivå 10, eller går det mycket upp och ned 1).
Rutiner betyder hur du gör innan tävling. Har du bra rutiner inklusive mat, dryck, mental förberedelse innan varje åk (10)? Eller har du inga rutiner alls (1)?
Tävlare betyder hur väl du klarar tävlingar jämfört med träningar. Om du klarar tävlingar bättre (10) eller åker alltid bättre på träning (1).
Motgångar betyder hur väl du tar dig an motgångar i ditt tävlande, till exempel hur tar du det när vädret är dåligt, banan är ännu sämre och de andra tävlandena är hur duktiga som helst. (10 tar det bra, 1 tar det dåligt)
Press betyder hur du åker när det gäller som mest. Till exempel om du leder efter först åket? Åker du bättre eller sämre vid hög press? (10 bättre, 1 sämre).
Egen bästa vän relaterar till hur positiv eller negativ din inre dialog (hur du pratar till dig själv) och kroppsspråk är innan tävling. Peppar du sig själv eller skäller du på dig själv, speciellt om du är långt efter, efter första åket eller om du inte åker så bra som du kan? (10 bästis, 1 fiende)
Visualisering betyder hur bra du är på att tala om för kroppen vad den ska utföra. Se dig själv åka banan och för din inre syn också åka banan flera gånger innan start.
(10 får med syn, hörsel och känselintryck och gör det varje gång, 1 använder inte alls).
Nuläge - Skidprofil
Hur du använder hjulet: 12 mentala faktorer av intresse för din skidåkning, bedöm din tillfredsställelse med graderingen 1-10 där 1 är riktigt dålig och 10, längst ut är bäst. Dra en linje där du tycker att du är idag och skugga i mot mitten av ”tårtbiten”. Om du har lägre än 7 är det dags titta närmare på hur du kan förbättra dig.
Om du vill ha övningen på en pdf vänligen kontakta mig direkt birgitta@inrestyrka.se
Nu när du fyllt i din profil har du en klar bild över dina styrkor och svagheter. Är du under 7 i något betyder det att du ska jobba på det området. Välj ut tre stycken i taget att arbeta på, väljer du fler blir det bara för mycket att ta itu med på en gång. Välj tre och fokusera på dem och sen när de är mycket bättre så väljer du andra.
Vilka ska du välja? Först och främst ska du välja dem som ger dig mest i det långa loppet, precis som om du skulle välja något för din fysiska träning. För det andra betyder några det att några av dem hör samman med andra och om du arbetar med den ena så förbättras den andra automatiskt. Till exempel kan det vara så att du inte är så bra på press för att du har lågt självförtroende. Om du bygger självförtroende kommer du att hålla för mer press. För det tredje så bör du balansera din träning och tävling du gör idag med din långa utveckling. Till exempel kanske du bestämmer dig för att jobba på ditt fokus och intensitet nu, även om du borde arbeta på din motivation och självförtroende för att det är bättre längre fram.
Vill du bli mer motiverad, jobba mer effektivt och få bättre relationer?
Här kan du läsa om person-, team och ledarskapsutveckling. Jag skriver om NLP, mental träning och olika utvecklande tekniker för att dela med mig hur du kan få ett bättre liv både på jobbet och hemma.
Mejla gärna synpunkter till birgitta@inrestyrka.se