tisdag 28 oktober 2008

Varifrån kommer NLP?

Var ifrån kommer NLP? 
I Kalifornien i USA vid 1970-talets början började matematikern och psykologen Richard Bandler och lingvistikprofessorn John Grinder att ställa sig frågan varför vissa människor kommunicerar bra och andra enastående briljant. Vad gör de som får en så stor skillnad?

De studerade den tidens främsta psykoterapeuter; hypnoterapeuten Milton Erickson, gestaltterapins fader Fritz Perls och familjeterapeuten Virginia Satir för att se hur de hjälpte sina patientet. Bandler och Grinder fann att alla hade de speciella beteenden i sitt utövande som gav lyckade resultat.

Kunde deras talang överföras till andra? De fortsatte att studera andra yrkesgrupper: lärare, försäljare, företagsledare och marknadsförare. Grundstenen - modellering - kom till. Hur kunde de som var bra bli ännu bättre? Genom att använda modeller och metoder som utvecklades kunde man ta fram dolda resurser.

Idag har NLP en stor spridning över hela världen och teknikerna har prövats och utvecklats. Vi vet nu att framgång är ett medvetet val för alla människor. Genom att studera framgångsrika inom ett område kan vi lära oss vad som ger framgång inom just detta.

Inga kommentarer:

Vill du bli mer motiverad, jobba mer effektivt och få bättre relationer?

Här kan du läsa om person-, team och ledarskapsutveckling. Jag skriver om NLP, mental träning och olika utvecklande tekniker för att dela med mig hur du kan få ett bättre liv både på jobbet och hemma.

Välkommen in på hemsidan www.inrestyrka.se för utbud av kurser och föredrag, jag skräddarsyr gärna ett föredrag efter vad ditt företag behöver.
Mejla gärna synpunkter till birgitta@inrestyrka.se