tisdag 28 oktober 2008

Grundstenar inom NLP

DU - ditt sinnestillstånd och din kompetens 
Du är den viktigaste delen. Du har dina personliga kvalitéer som påverkar att du gör. Din framgång beror ytterst på hur resursfylld och hur kongruent du agerar. Att vara kongruent innebär att vara i rapport med dig själv, sann/autentisk i dig själv. Dina önskade resultat, dina föreställningar och värderingar överensstämmer med ditt agerande och dina ord.

Grundantaganden - principer 
NLP har grundantaganden som ger guidning och ger förutsättning utifrån vilka man agerar.

Rapport - relationskvalitet 
Rapport skapas när vi möter andra i deras modell av världen. Rapport är grundläggande för bra kommunikation. Rapport kan skapas på varje neurologisk nivå. Omgivningen, beteende, förmåga, föreställningar, värderingar och identitet. Rapport kan skapas omedelbart och rapport över tid leder till förtroende.

Resultat - veta vad du vill 
Allt vi gör har ett syfte. Om du inte vet vilket syfte du har är det inte så lätt att bli framgångsrik. En grundläggande färdighet i NLP är att vara klar över vad du vill och att förstå och fånga in vad andra vill. Vi skapar alltid resultat. Är det de resultat vi vill ha? Resultatorientering är ett ramverk för sinnet där du agerar på ett medvetet sätt, det är inte enbart att sätta enskilda mål. 
Resultatorientering har tre baselement
Din nuvarande situation - där du är nu 
Din önskade situation - där du önskar vara 
Dina resurser och strategier - hur du ska förflytta dig från din nuvarande situation till din önskade situation

Lyhörd för feedback - hur vet du att du för det du önskar 
Genom att använda alla dina sinnen för du direkt feedback. Du ser, du lyssnar och känner vad som verkligen händer. Dina sinnen ger dig information om huruvida du är på rätt väg mot ditt mål, ditt resultat. NLP värdesätter nyfikenhet - nyfikenhet på dig själv och andra.

Flexibilitet - om det du gör inte fungerar - gör någonting annat 
När du vet vad du vill och du vet vad du får, ju fler strategier du har för att nå ditt resultat, desto fler chanser till succé har du. Har du fler val i den emotionella känsla, kommunikationsstil och perspektiv för du bättre resultat. NLP uppmuntrar flexibilitet där avsikten i relationen är rapport och medvetenhet.

Inga kommentarer:

Vill du bli mer motiverad, jobba mer effektivt och få bättre relationer?

Här kan du läsa om person-, team och ledarskapsutveckling. Jag skriver om NLP, mental träning och olika utvecklande tekniker för att dela med mig hur du kan få ett bättre liv både på jobbet och hemma.

Välkommen in på hemsidan www.inrestyrka.se för utbud av kurser och föredrag, jag skräddarsyr gärna ett föredrag efter vad ditt företag behöver.
Mejla gärna synpunkter till birgitta@inrestyrka.se