onsdag 4 januari 2012

Triggers


Mental träning för skidåkare säsongen 2012

Trigger = Ett stimuli som utlöser en känsla


För att kunna prestera på topp behöver du vara på ett humör som stärker dig, ger dig bra energi och ett bra fokus. De flesta elitidrottsmän använder sig av en trigger för att hjälpa till att komma i det här humöret eller sinnestillståndet.


1. Om man ett antal gånger ser hur rött förknippas med fara, blir rött förankrat. Upprepning behövs om det inte är tillräckligt starka känslor inblandade. Det är lätt att lära sig sånt som är intressant och spännande, fakta som inte intresserar kräver upprepning. Ju mindre emotionellt inblandad du är, ju fler repetitioner. Inom psykologin har man använt sig av betingning som det här är länge och det finns en hel del forskning om det.

2. En trigger kan upprättas vid ett enda tillfälle om känslan är stark och "timingen" den rätta. T.ex. om du skulle bränna dig lär du dig direkt att inte lägga handen på spisen igen.


Det här är grunden till att skapa en trigger:

  1. Försätter dig i det humör/sinnestillstånd som du vill kunna få tillbaka när du vill (t.ex. lugn, kraftfull eller energisk)
  2. Utlöser en unik uppenbar trigger när känslan stiger och går mot sin hösta intensitet.
  3. Upprepa steg 1 och 2 några gånger och testa sedan genom att utlösa den – då ska tillståndet infinna sig.


Viktigt att tänka på:

”Timing”: att utlösa förankringen när tillståndet har högst intensitet
Unikt och tydliga stimuli: kombinationer av röst och gester fungerar ofta bra. Det viktigaste är att förankringen är unik så att den bara förknippas med ett tillstånd.
Upprepbart: Ofta vill man skapa ankringen genom att använda flera olika tillfällen. Det viktiga är då att upprepa så exakt som möjligt för att kroppen ska känna igen just dessa stimuli.


Trigger övning, hur du gör steg för steg:

  1. Identifiera en situation i framtiden då du vill ha mer resurser. Lägg märke till hur du upplever situationen nu. Hur vill du hellre känna dig? Vilket sinnestillstånd skulle du hellre vilja ha?

  1. Identifiera en situation då du verkligen kände detta resursstarka tillstånd. Kom ihåg upplevelsen, precis som om du var där nu:

· Vad ser du? (människor, färger, saker)

· Vad hör du? (ljud, interna och externa röster, tystnader)

· Vad känner du? (emotioner, känslor, intensitet, placering)

  1. Välj ankare: välj en av de följande eller en kombination av alla:

· Välj en bild som hjälper dig komma ihåg den resurstarka upplevelsen.

· Välj ett ljud eller några ord som hjälper dig att komma ihåg upplevelsen. Det kan vara något du hörde eller något du sa till dig själv. Det kan också vara någon favoritmusik.

· Välj en gest som du normalt inte gör och som du kan upprepa i den kommande situationen. Det kan vara att trycka tummen mot ditt pekfinger, dunka knytnäven mot bröstet, krama runt vristen eller trycka på ditt knä.

  1. Bli uppmärksam på hur din kroppshållning är i den här situationen, hur du står när du är så här resursstark. Ta några djupa andetag och kliv in i den resursstarka upplevelsen och återupplev den helt och hållet. Förstärk (skruva upp) dina känslor och när tillståndet känns som starkast, utlös triggern som du identifierade i punkt 3 och håll dem i ett par sekunder

  1. Bryt tillståndet ordentligt. Dvs tänk på något annat en stund eller skaka på dig.

  1. Förstärk din trigger genom att upprepa steg 4 och 5 flera gånger (välj eventuellt en ny situation)

  1. Testa nu genom att tänka på den kommande situationen och utlös din trigger. Lägg märke till din respons. Om du vill kan du förstärka trigger ytterligare och välja nya situationer att kliva in i.
Lycka till!

Inga kommentarer:

Vill du bli mer motiverad, jobba mer effektivt och få bättre relationer?

Här kan du läsa om person-, team och ledarskapsutveckling. Jag skriver om NLP, mental träning och olika utvecklande tekniker för att dela med mig hur du kan få ett bättre liv både på jobbet och hemma.

Välkommen in på hemsidan www.inrestyrka.se för utbud av kurser och föredrag, jag skräddarsyr gärna ett föredrag efter vad ditt företag behöver.
Mejla gärna synpunkter till birgitta@inrestyrka.se