måndag 9 februari 2009

Om "The LAB profile" beteendemönstren

Hej igen, tack för många mejl om mönstren som jag bara valde 3 st av i förra inlägget.
Bakgrunden till The LAB Profile (Language and Behavior) kommer från NLP där Bandler och Grinder tittade noga på Noam Chomskys´s "Transformational grammar" från 1957 där han beskriver hur vi skapar modeller av verkligheten med tre filter: Generalisering - vi lär oss göra något och efter några gånger blir det till en regel. Förvrängning - vi hallucinerar eller visualiserar något som inte finns, t. ex möblerar upp ett tomt rum i huvudet, vi kan kalla det kreativitet också. Utelämning - Kommer från George Miller och hans studie från 1956 "Seven plus or minus two" Det betyder att vi bara kan hålla 7 bitar av information plus/minus 2 vid samma tillfälle. Tänk själv hur lätt eller mindre lätt det är med långa telefonnummer. Från vår djupstruktur dvs allt vi har inom oss, medvetet och omedvetet till vi ska berätta eller förmedla det till någon annan den s.k. ytstrukturen använder vi oss bara av 1-2 %. Vi har en massa olika mindre filter på vägen. Dessa filter utarbetades av en NLPare Leslie Cameron-Bandler och de kallas Metaprogram och är ca 60 olika mönster. Det är ganska komplicerat att komma ihåg alla och dessutom kunna använda sig av dem. En av Leslies studenter som heter Rodger Bailey tog fram skillnaden som gör skillnad. NLP jobbar hela tiden mot att ta fram det bästa och göra modeller av detta. Rodger Bailey vaskade fram 14 mönster som är de som gör skillnad. Vi ska nu inte blanda ihop dessa med personlighetsmönster utan de är beteende och språkmönster och därmed olika inom olika område (context). Du har kanske ett beteende på arbetet och ett annat på semestern eller när du besöker släkten. Dessa 14 mönster blev till The LAB Profile. Shelle Rose Charvet, en student till Rodger Bailey skrev boken "Words that change minds" och håller utbildningar i detta. Jag blev klar Practitioner i januari och kommer att gå min Trainerutbildning hos henne i Berlin i sommar. Det betyder att jag får göra LAB profiles nu och får efter sommaren hålla utbildningar i LAB Profile.. Hör gärna av dig om du vill veta mer. Det är ett enkelt sätt att ta reda på vad som motiverar människor omkring dig.

Inga kommentarer:

Vill du bli mer motiverad, jobba mer effektivt och få bättre relationer?

Här kan du läsa om person-, team och ledarskapsutveckling. Jag skriver om NLP, mental träning och olika utvecklande tekniker för att dela med mig hur du kan få ett bättre liv både på jobbet och hemma.

Välkommen in på hemsidan www.inrestyrka.se för utbud av kurser och föredrag, jag skräddarsyr gärna ett föredrag efter vad ditt företag behöver.
Mejla gärna synpunkter till birgitta@inrestyrka.se