onsdag 30 september 2009

Beslutande faktorer


Hur reagerar en person på, och hur ofta behöver den förändring? Kommer förändringsmotivationen från en upplevd skillnad eller likhet?

Likhet

Människor med likhetsmönster vill att saker inom den utvalda kontexten är detsamma hela tiden. De vill inte ha förändring och kan vägra att anpassa sig. De kan acceptera en större förändring vart tionde år men framkallar själv en förändring vara vart femtonde till vart tjugofemte år.

Likhet med Undantag

Människor med detta mönster vill att saker inom denna kontext ska vara mestadels lika men accepterar en mindre förändring en gång om året. De önskar att utvecklingen går långsamt. De tenderar att motsätta sig en större förändring om den inte upplevs som en gradvis förbättring. De behöver en förändring vart femte till vart sjunde år.

Skillnad

Dessa människor älskar bestående och betydande förändring. De motsätter sig statiska och stabila situationer. De behöver en större förändring varje eller vartannat år och kan lämna jobbet om de inte får det. De gillar förändring som är revolutionerande och dramatisk.

Likhet med Undantag och Skillnad

Människor med detta dubbla mönster tycker om förändring och revolution men är också bekväma med att saker blir bättre över tid. De gillar både revolution och evolution. De behöver en större förändring vart tredje år.


Rodger Bailey gjorde en studie i arbetskontexten där han kom fram till att procenten mellan de olika fördelade sig så här: Likhet 5 %, Likhet med undantag 65 %, Skillnad 20 % och Likhet med Skillnad och Undantag 10 %. Hur skulle du kunna påverka dessa olika grupper för att hålla motivationen uppe? Pratar med samma ord till en som har beteendet Likhet jämfört med en som har beteendet Skillnad? Naturligtvis inte. Då tar du ju bort motivationen från en av dem.


Vill du beställa en kurs eller en föreläsning om "Words that chang minds" kontakta Birgitta Sjöstrand 070-491 19 06



tisdag 22 september 2009

Vad är viktigast för dig?

Vad är det som får dig att tända till både fysiskt och emotionellt?
Vi har alla våra egna ord på de här "knapparna" - de här Kriterierna som är fulla av olika betydelser, medvetna och omedvetna. De är benämningarna på våra värderingar.

Till exempel

1. Kärlek = får mig att skratta

+ är hemma i tid för middag

+ lyssnar när jag vill prata

+ tycker om samma saker jag gör

+ delar mina politiska åsikter

2. Intressant = nytt

+ olikt

+ snabbt

+ spännande


Andra bra frågor att ställa kan vara:

Vad är det som räknas? Vad måste vara med där? Vad skulle du vilja var där?

Ta reda på vad som är viktigt i ditt liv? Eller välj ett område, en kontext där du vill ta reda på vad det är som är viktigt för dig, t.ex. när du sitter i möte, när du skriver på en rapport eller när du ska lösa ett problem? Exempelvis: När jag sitter i ett möte vill jag vara kreativ och alert.

Vill du veta om du helst vill bli motiverad eller HOTiverad ställer du den här frågan 3 gånger: Varför är DET (att vara kreativ och alert) viktigt? För att det gör att jag känner mig delaktig. Varför är DET (att vara delaktig) viktigt? Jag känner att jag kan vara med och påverka. Varför är DET (att vara med och påverka) viktigt? Jag vill inte att andra tar alla beslut som angår mig. Titta på riktningen på svaren, två till och en ifrån, den här personen vill både bli motiverad och hotiverad, mest motiverad. Läs mer under Words that Change Minds här under. Testa dig själv på lite olika områden och kom ihåg att vi är olika på olika områden (olika kontext). Lek, lär och känn dig själv.





torsdag 10 september 2009

Words that Change Minds


Shelle Rose Charvet har skrivit en bok med namnet "Words that Change Minds" som visar på språk och beteendeprofiler på ett mycket bra sätt. Jag hade förmånen att bli utbildad av denna härliga kanadensiska under två veckor och blev drillad i konceptet som jag nu vill dela med mig av.

På ett enkelt sätt i en vanlig konversation kan man lära sig upptäcka mönster vad en person behöver för att bli uppeldad och intresserad av något och vad som får dem att tappa lusten, vilket är väl så intressant när man sitter i säljmöte....


Bakgrunden härrör sig från NLP's metamönster för er som är intresserade och vet vad de är. För alla andra kan jag nämna att metamönstren är ca 60 st beteendemönster som har betydelse när vi interagerar med varandra. Rodger Bailey utrönade vilka mönster som är de som gör mest skillnad och skapade "The LAB Profile". Shelle Rose Charvet skriver böcker och har trainerutbildningar i dessa. Birgitta Sjöstrand, LAB Profile trainer/consultant ska nu hålla practitioner utbildningar i detta i Sverige; läs mer på www.inrestyrka.se.

Det finns sex mönster som visar på motivation; både hur man initierar och sen också håller fast vid motivationen.
Det första man ska hålla i minnet är att detta rör sig om beteenden INTE personligheter!!
Vi har olika beteenden vid olika tidpunkter och sammanhang. Jag slår vad om att du inte har samma beteende ens på jobbet varje dag - kan det vara så att du beter dig på ett sätt är du är i ett kreativt möte och beter dig på ett annat sätt när du skriver på en rapport? Sen finns det åtta mönster som behandlar egenskaper för arbete som är minst lika viktiga.

Idag tittar vi på två av mönstren: Det första är: Proaktiv/Reaktiv och det betyder INTE det som man normalt uppfattar orden som.

I LAB Profile terminologin betyder Proaktiv någon som startar saker på eget initiativ, hoppar rakt in utan att analysera, de kan till och med göra andra personer i sin omgivning upprörda då de stormar rakt på. Tänk er Nike reklamen "Just do it".
Motsatsen är Reaktiv: De vill analysera och förstå, överväga och vänta in rätt tillfälle innan de agerar. De kan göra andra upprörda då de inte "kommer till skott".

I forskning gjorda i ett arbetskontext (arbetssammanhang) visade det sig att 15-20% var mestadels proaktiva, 15-20% var mestadels reaktiva och 60-65% var lika mycket proaktiva och reaktiva. Hur vet du vilka som är vad? Vad säger du till var och en av dessa för att inte ta bort motivationen för dem?

Det andra mönstret är Till/Ifrån eller motivera/hotivera.
Till
: Målinriktade personer. När du vill motivera målinriktade personer kan du prata om att ha, få, uppnå och vinna. De kan ha mindre lätt att känna igen vad som bör undvikas och identifiera problem. De behöver bra egna mål att sträva efter.
Ifrån:De här ser lätt vad som ska undvikas, göras av med och låta vara ogjort. De kan ha besvär att hålla fokus på målet och att prioritera eftersom det som inte fungerar fångar deras intresse. Behöver HOTiveras till skillnad från motiveras. I arbetssammanhangs forskningen visade det sig att det är 40% som är Till och 40% som är Ifrån och 20% som är lika mycket Till och Ifrån.

Jag kommer att skriva om alla mönstren i tur och ordning för att du ska få se vilka möjligheter det ger dig. Jag kommer gärna och håller ett interaktivt föredrag dvs se, höra och framför allt prova själva, till ditt företag eller organisation ring och boka på 070-491 19 06, Välkommen! Du kan följa bloggen - du anmäler dig här bredvid eller du kanske vill ha nyhetsbrev då anmäler du dig till birgitta@inrestyrka.se

Vill du bli mer motiverad, jobba mer effektivt och få bättre relationer?

Här kan du läsa om person-, team och ledarskapsutveckling. Jag skriver om NLP, mental träning och olika utvecklande tekniker för att dela med mig hur du kan få ett bättre liv både på jobbet och hemma.

Välkommen in på hemsidan www.inrestyrka.se för utbud av kurser och föredrag, jag skräddarsyr gärna ett föredrag efter vad ditt företag behöver.
Mejla gärna synpunkter till birgitta@inrestyrka.se