onsdag 30 september 2009

Beslutande faktorer


Hur reagerar en person på, och hur ofta behöver den förändring? Kommer förändringsmotivationen från en upplevd skillnad eller likhet?

Likhet

Människor med likhetsmönster vill att saker inom den utvalda kontexten är detsamma hela tiden. De vill inte ha förändring och kan vägra att anpassa sig. De kan acceptera en större förändring vart tionde år men framkallar själv en förändring vara vart femtonde till vart tjugofemte år.

Likhet med Undantag

Människor med detta mönster vill att saker inom denna kontext ska vara mestadels lika men accepterar en mindre förändring en gång om året. De önskar att utvecklingen går långsamt. De tenderar att motsätta sig en större förändring om den inte upplevs som en gradvis förbättring. De behöver en förändring vart femte till vart sjunde år.

Skillnad

Dessa människor älskar bestående och betydande förändring. De motsätter sig statiska och stabila situationer. De behöver en större förändring varje eller vartannat år och kan lämna jobbet om de inte får det. De gillar förändring som är revolutionerande och dramatisk.

Likhet med Undantag och Skillnad

Människor med detta dubbla mönster tycker om förändring och revolution men är också bekväma med att saker blir bättre över tid. De gillar både revolution och evolution. De behöver en större förändring vart tredje år.


Rodger Bailey gjorde en studie i arbetskontexten där han kom fram till att procenten mellan de olika fördelade sig så här: Likhet 5 %, Likhet med undantag 65 %, Skillnad 20 % och Likhet med Skillnad och Undantag 10 %. Hur skulle du kunna påverka dessa olika grupper för att hålla motivationen uppe? Pratar med samma ord till en som har beteendet Likhet jämfört med en som har beteendet Skillnad? Naturligtvis inte. Då tar du ju bort motivationen från en av dem.


Vill du beställa en kurs eller en föreläsning om "Words that chang minds" kontakta Birgitta Sjöstrand 070-491 19 06



Inga kommentarer:

Vill du bli mer motiverad, jobba mer effektivt och få bättre relationer?

Här kan du läsa om person-, team och ledarskapsutveckling. Jag skriver om NLP, mental träning och olika utvecklande tekniker för att dela med mig hur du kan få ett bättre liv både på jobbet och hemma.

Välkommen in på hemsidan www.inrestyrka.se för utbud av kurser och föredrag, jag skräddarsyr gärna ett föredrag efter vad ditt företag behöver.
Mejla gärna synpunkter till birgitta@inrestyrka.se