onsdag 2 december 2009

Mentala grundbehov, (human needs)

Som föreläsare far jag runt och pratar om lite olika saker, bland annat om de sex mentala grundbehoven. Jag fick en förfrågan nyligen om jag inte kunde skriva lite om dem på bloggen, så varsågod:

Hur kan du känna dig otillfredsställd trots att du uppnår dina mål och uppsatta resultat?
Jag coachade en man i 40-årsåldern, vi kan kalla honom Jonas. Han hade satt sig ner i 20-årsåldern och skrivit ner hur han ville att livet skulle bli, bo i ett stort fint hus, ha en snygg, sexig, intelligent fru och 2 barn, ha ett välbetalt arbete som han trivdes med, en frisk och stark kropp, ekonomisk trygghet och så pass mycket pengar att han kan göra som han vill. Allt detta har Jonas nu förverkligat men ändå satt han hos mig och tyckte att livet var otillfredsställande. Han visste inte om han skulle byta jobb eller byta frun; ja han älskade visserligen henne men det räckte liksom inte... Vi började prata om de 6 mentala grundbehoven jag lärt mig av Tony Robbins för att se hur de fungerade i Jonas liv,

1. Visshet, trygghet
Det första behovet som är basbehovet, att veta att du kommer att överleva, att du har tak över huvudet och mat i magen. När livet kastar åt dig saker som inte är helt lätta att hantera kan det bli så att vi äter, stoppar saker i munnen bara för att då vet vi att vi kommer att överleva, vi kanske sätter igång med att städa - för att utöva kontrollbehovet trots att vi egentligen skulle ta tag i mer viktiga saker. Vi kanske sätter oss på andra för att känna att vi har kontrollen över andra människor.

Du kanske känner till LivsförändringsIndex som går från 1-100 och där det är närmare 100 om du går igenom en skilsmässa, har ett dödsfall i familjen eller flyttar och byter hela infrastrukturen. Här är det så att saker petar i din trygghet, i din visshet att du kommer att klara av vad som än livet kastar på dig.

Paradoxalt nog är det så att får du för mycket trygghet, du vet precis vad som kommer att hända, allt är sig likt i hela livet, vad händer då? Jämför med vad jag skrivit tidigare om likhet, likhet med undantag och skillnad. Det är bara 5 % av människor som i en jobbsituation vill ha allting samma år från år. Däremot Likhet med undantag, dvs det mesta samma men lite förbättringar står vi ut med varje år är så många som 65 % av alla människor. Allt nytt och spännande varje år vill bara 20 % ha och 10 % en kombination av de två sista.
Vad händer om du varit gift med samma partner i 10-20 år och vet precis vad han/hon kommer att säga, kan alla historier, vet precis vad han/hon vill se å TV och bio, vilken mat de vill äta etc. etc. Jo det blir TRÅKIGT vilket för att nästa grundbehov är:

2. Otrygghet, ovisshet, variation, spänning
Vi lever upp när vi utsätts för nya situationer, lär oss nya saker, hittar nya relationer. Det är kul och spännande. Är det då inte bättre att istället för att vänsterprassla som en del faktiskt gör när tryggheten blir för stor, trots att deras grundvärderingar är ärlighet, pålitlighet och att vara sann och trogen. Här är det så att grundbehoven är starkare än värderingarna. Där det inte bättre att hitta variation på livet tillsammans med den man faktiskt älskar? Många har stor otrygghet i sina liv just nu med arbetslöshet och nedläggningar av arbetsplatser, det gör att stressen ökar och många mår riktigt dåligt. Då är det viktigt att jobba med sin inre trygghet, sin inre styrka, sin självkänsla och sitt själv-för-troende (tro på sig själv före alltså).

Kvalitén på livet är hur mycket otrygghet du bekvämt du kan leva med.

3. Unik, speciell, behövd, bekräftad
Vi behöver alla känna oss sedda, behövda, unika och speciella, åtminstone av en person. Vi kanske sticker ut genom vår klädsel, ett högstatusjobb, med vilken grupp vi tillhör som politiskt parti, yoga, eller kanske att vi får en sjukdom och plötsligt blir alla runt omkring oss snälla och ger av sin tid, då är det lätt att känna sig unik. Många ungdomar och faktiskt andra också vill bli "kändisar", de har ett starkt behov av att bli sedda. Paradoxen här är att nästa mentala grundbehov är

4. Gemenskap och samhörighet
Vi vill vara del av ett team eller en familj med gemensamma mål och visioner. Är vi för unika som till exempel en popstjärna då vill vi kunna gå ut och vara som vem som helst. Det är ett starkt behov att känna sig delaktig i klassen, på jobbet, i familjen. Jämför med när någon blir utesluten eller mobbad för att den är för unik, det enda den personen vill är att vara delaktig i gemenskapen.

Det finns också två stycken själsliga behov:
5. Växa
Allt som inte växer dör. Vi behöver utveckla våra färdigheter och kunskaper, förbättra hälsan och jobba med vår personliga utveckling för att må som bäst -ge själen näring. Genom musik, dans, läsa, skriva, måla, meditera, diskutera, gå på kurser och föredrag mm mm växer vi och spirar.

6. Bidra
Det sista behovet är att bidra, att hjälpa andra, att bli del av något större, att aktivt arbeta med ansvar att utöka vår påverkanscirkel (jag har tidigare skrivit om påverkans cirkeln och angelägenhets cirkeln) för att skapa en känsla av stolthet, vi vill bidra till välgörenhetsorganisationer med tid eller åtminstone pengar, bli fadder eller jobba med ungdomar i t.ex. idrottsrörelsen eller på något annat sätt. Kanske bli mentor för någon.
Kommer du ihåg Jonas i början på artikeln. det var hör han föll. Han hade full koll på behov 1-5 men inte alls på 6:an, han gav inte tillbaka. Numera är Jonas mentor åt en person om året, han tar ett större ansvar för sonens fotbollsklubb och känner sig helt tillfredsställd av livet trots att det naturligt vis går upp och ner som alltid.

Hur ser ditt liv ut?
Om du skulle tänka på någon aktivitet du gör som känns bra för dig och gradera den i 1-10 där 1 är lägst och 10 högst tillfredsställelse i varje av dessa 6 grundbehov, vilka siffror får du då?
Du behöver 3 stycken med höga poäng för att fortsätta och ha tillgodosedda behov.
Hur ser det ut med något som inte är riktigt lika kul att göra? 1-10 på alla behoven?
Är det för låga poäng? då vet du varför du inte vill göra aktiviteten. Om det är något som är bra för dig att göra trots allt, hur kan du ändra meningen med varför du gör aktiviteten?

Lycka till!
Birgitta

torsdag 8 oktober 2009

Valmöjligheter eller ett strukturerat mönster?



Hur närmar du dig ditt dagliga arbete? Är det ett ständigt sökande för att hitta nya vägar eller föredrar du att följa etablerade förfaringssätt?
I olika kontexter har vi olika mönster, hur är du oftast på jobbet? Letar du möjligheter att göra saker på ett annorlunda sätt? Hittar du på nya rutiner? Eller är det så att du föredrar att följa en viss process? Tror du att det finns ett "rätt" sätt att göra saker på? Vill du gärna fullfölja det du börjat på? Känner du dig lite osäker utan en rutin?

I en jobbstudie har Rodger Bailey kommit framtill att 40 % av alla är mestadels valmöjlighet, 40 % är procedur och 20 % är lika mycket av varje.
Fråga dig själv eller andra: "Hur skulle din typiska dag vara?"

När du sen vet vilken kategori den andra och du själv ingår i, kan du påverka med dina ord, med ditt språk för att motivera dig själv och den andra till att bli mer effektiv, sälja mer eller vad det nu är du gör.

Det är många, många Multi Level Marketingbolag (MLM) som försöker få oss att börja sälja just deras produkter, det kan vara vitaminer, skönhetsmedel, juicer och andra varor. Många av dessa produkter är fantastiskt bra och fungerar utmärkt. Frågan kvarstår om hur de rekryterar sina medarbetare. De pratar om möjligheter att tjäna mycket pengar, om variation och om val. När de sedan fått sina nya säljare berättar de HUR man ska gå tillväga men förstår inte att ger man en människa med möjlighetsmönster en garanterad väg att tjäna en miljon, så kommer personen att försöka förbättra den vägen. Jämför gärna också med sjuksköterskor; de väljer ofta yrket för alla möjligheter som finns att jobba över hela världen osv. Sen måste de följa en strikt procedur, varje dag, jämt. Då kan det kännas jobbigt med motivationen.

Titta på ditt eget jobb; hur har du det? Hur skulle du vilja att det såg ut?

måndag 5 oktober 2009

IAngående artikeln i Svenska Dagbladet

Inre Styrka, Person- Team-& Ledarskapsutveckling: Angående artikeln i Svenska Dagbladet

Angående artikeln i Svenska Dagbladet

Tack alla som mailat och ringt angående intervjun i Svenska Dagbladet i lördags. Visst är det spännande och kul att bli intervjuad av journalister men baksidan är ju också att vi inte kan påverka hur vinklingen blir eller ens om innehållet stämmer. Vi pratade om NLP och dess fantastiska segertåg världen över. Visst nämnde journalisten kritiken men lyssnade också på min förklaring om att det inte går att utföra kliniska tester inom psykiatrin med NLP eftersom vi som utövar NLP inte jobbar med psykisk sjukdom.

NLP (Neuro Lingvistisk Programmering) LÄS MER vad det är här är enormt stort i England och USA. Det växer fortfarande lavinartat i Europa och är det som kommer inom ledarskap och kommunikation även i Sverige. Många här vet redan mycket om NLP men vi är bara ca 100 trainers som får lov att utbilda Practitioners och Master Practitioners. Vi som jobbar med NLP jobbar uteslutande med friska människor.

NLP kan vi likna vid att köra bil. Du tittat framåt genom vindrutan. Ibland behöver du slänga en blick i backspegeln. Vissa dagar när du är ute och kör blinkar något i backspegeln med helljus och du är tvungen att kolla av vad som är fel eller någon varningslampa lyser i bilen som du bör kolla av och göra något åt. Här finns det riktigt bra NLP processer som hjälper. Om något skulle vara psykiskt fel refererar vi genast till en bra psykolog.

Annars när du är ute och kör din bil gäller det att ha koll på vart du är på väg, hur du ska hitta dit, ha lite koll att du är på rätt väg samt att inte fastna med blicken på regndropparna på vindrutan. Bästa sättet är att vara här och nu, beredd på överraskningar men lita på att du hittar dit du ska.

Om du är intresserad av att gå en NLP utbildning se vidare www.inrestyrka.se för Practitioner och för ledarskapsutveckling. Välkommen att höra av dig för frågor eller för anmälan.

Lev med inre styrka och lycka till!
Birgitta

onsdag 30 september 2009

Beslutande faktorer


Hur reagerar en person på, och hur ofta behöver den förändring? Kommer förändringsmotivationen från en upplevd skillnad eller likhet?

Likhet

Människor med likhetsmönster vill att saker inom den utvalda kontexten är detsamma hela tiden. De vill inte ha förändring och kan vägra att anpassa sig. De kan acceptera en större förändring vart tionde år men framkallar själv en förändring vara vart femtonde till vart tjugofemte år.

Likhet med Undantag

Människor med detta mönster vill att saker inom denna kontext ska vara mestadels lika men accepterar en mindre förändring en gång om året. De önskar att utvecklingen går långsamt. De tenderar att motsätta sig en större förändring om den inte upplevs som en gradvis förbättring. De behöver en förändring vart femte till vart sjunde år.

Skillnad

Dessa människor älskar bestående och betydande förändring. De motsätter sig statiska och stabila situationer. De behöver en större förändring varje eller vartannat år och kan lämna jobbet om de inte får det. De gillar förändring som är revolutionerande och dramatisk.

Likhet med Undantag och Skillnad

Människor med detta dubbla mönster tycker om förändring och revolution men är också bekväma med att saker blir bättre över tid. De gillar både revolution och evolution. De behöver en större förändring vart tredje år.


Rodger Bailey gjorde en studie i arbetskontexten där han kom fram till att procenten mellan de olika fördelade sig så här: Likhet 5 %, Likhet med undantag 65 %, Skillnad 20 % och Likhet med Skillnad och Undantag 10 %. Hur skulle du kunna påverka dessa olika grupper för att hålla motivationen uppe? Pratar med samma ord till en som har beteendet Likhet jämfört med en som har beteendet Skillnad? Naturligtvis inte. Då tar du ju bort motivationen från en av dem.


Vill du beställa en kurs eller en föreläsning om "Words that chang minds" kontakta Birgitta Sjöstrand 070-491 19 06



tisdag 22 september 2009

Vad är viktigast för dig?

Vad är det som får dig att tända till både fysiskt och emotionellt?
Vi har alla våra egna ord på de här "knapparna" - de här Kriterierna som är fulla av olika betydelser, medvetna och omedvetna. De är benämningarna på våra värderingar.

Till exempel

1. Kärlek = får mig att skratta

+ är hemma i tid för middag

+ lyssnar när jag vill prata

+ tycker om samma saker jag gör

+ delar mina politiska åsikter

2. Intressant = nytt

+ olikt

+ snabbt

+ spännande


Andra bra frågor att ställa kan vara:

Vad är det som räknas? Vad måste vara med där? Vad skulle du vilja var där?

Ta reda på vad som är viktigt i ditt liv? Eller välj ett område, en kontext där du vill ta reda på vad det är som är viktigt för dig, t.ex. när du sitter i möte, när du skriver på en rapport eller när du ska lösa ett problem? Exempelvis: När jag sitter i ett möte vill jag vara kreativ och alert.

Vill du veta om du helst vill bli motiverad eller HOTiverad ställer du den här frågan 3 gånger: Varför är DET (att vara kreativ och alert) viktigt? För att det gör att jag känner mig delaktig. Varför är DET (att vara delaktig) viktigt? Jag känner att jag kan vara med och påverka. Varför är DET (att vara med och påverka) viktigt? Jag vill inte att andra tar alla beslut som angår mig. Titta på riktningen på svaren, två till och en ifrån, den här personen vill både bli motiverad och hotiverad, mest motiverad. Läs mer under Words that Change Minds här under. Testa dig själv på lite olika områden och kom ihåg att vi är olika på olika områden (olika kontext). Lek, lär och känn dig själv.





torsdag 10 september 2009

Words that Change Minds


Shelle Rose Charvet har skrivit en bok med namnet "Words that Change Minds" som visar på språk och beteendeprofiler på ett mycket bra sätt. Jag hade förmånen att bli utbildad av denna härliga kanadensiska under två veckor och blev drillad i konceptet som jag nu vill dela med mig av.

På ett enkelt sätt i en vanlig konversation kan man lära sig upptäcka mönster vad en person behöver för att bli uppeldad och intresserad av något och vad som får dem att tappa lusten, vilket är väl så intressant när man sitter i säljmöte....


Bakgrunden härrör sig från NLP's metamönster för er som är intresserade och vet vad de är. För alla andra kan jag nämna att metamönstren är ca 60 st beteendemönster som har betydelse när vi interagerar med varandra. Rodger Bailey utrönade vilka mönster som är de som gör mest skillnad och skapade "The LAB Profile". Shelle Rose Charvet skriver böcker och har trainerutbildningar i dessa. Birgitta Sjöstrand, LAB Profile trainer/consultant ska nu hålla practitioner utbildningar i detta i Sverige; läs mer på www.inrestyrka.se.

Det finns sex mönster som visar på motivation; både hur man initierar och sen också håller fast vid motivationen.
Det första man ska hålla i minnet är att detta rör sig om beteenden INTE personligheter!!
Vi har olika beteenden vid olika tidpunkter och sammanhang. Jag slår vad om att du inte har samma beteende ens på jobbet varje dag - kan det vara så att du beter dig på ett sätt är du är i ett kreativt möte och beter dig på ett annat sätt när du skriver på en rapport? Sen finns det åtta mönster som behandlar egenskaper för arbete som är minst lika viktiga.

Idag tittar vi på två av mönstren: Det första är: Proaktiv/Reaktiv och det betyder INTE det som man normalt uppfattar orden som.

I LAB Profile terminologin betyder Proaktiv någon som startar saker på eget initiativ, hoppar rakt in utan att analysera, de kan till och med göra andra personer i sin omgivning upprörda då de stormar rakt på. Tänk er Nike reklamen "Just do it".
Motsatsen är Reaktiv: De vill analysera och förstå, överväga och vänta in rätt tillfälle innan de agerar. De kan göra andra upprörda då de inte "kommer till skott".

I forskning gjorda i ett arbetskontext (arbetssammanhang) visade det sig att 15-20% var mestadels proaktiva, 15-20% var mestadels reaktiva och 60-65% var lika mycket proaktiva och reaktiva. Hur vet du vilka som är vad? Vad säger du till var och en av dessa för att inte ta bort motivationen för dem?

Det andra mönstret är Till/Ifrån eller motivera/hotivera.
Till
: Målinriktade personer. När du vill motivera målinriktade personer kan du prata om att ha, få, uppnå och vinna. De kan ha mindre lätt att känna igen vad som bör undvikas och identifiera problem. De behöver bra egna mål att sträva efter.
Ifrån:De här ser lätt vad som ska undvikas, göras av med och låta vara ogjort. De kan ha besvär att hålla fokus på målet och att prioritera eftersom det som inte fungerar fångar deras intresse. Behöver HOTiveras till skillnad från motiveras. I arbetssammanhangs forskningen visade det sig att det är 40% som är Till och 40% som är Ifrån och 20% som är lika mycket Till och Ifrån.

Jag kommer att skriva om alla mönstren i tur och ordning för att du ska få se vilka möjligheter det ger dig. Jag kommer gärna och håller ett interaktivt föredrag dvs se, höra och framför allt prova själva, till ditt företag eller organisation ring och boka på 070-491 19 06, Välkommen! Du kan följa bloggen - du anmäler dig här bredvid eller du kanske vill ha nyhetsbrev då anmäler du dig till birgitta@inrestyrka.se

fredag 3 juli 2009

Be bold enough to wish...

Våga önska dig det du vill ha.

Vilka begränsningar sätter du för dig själv?
Är det dags att ta bort dem idag?
Vad håller dig tillbaka?
Hur mycket kärlek, lycka, inspiration, framgång vill du ha?
Hur kan du känna dig fri till kropp och själ?

Be bold enough to wish.....

torsdag 2 juli 2009

Felfunktioner i grupper

Den här texten tar upp fem stycken felfunktioner som kan förekomma i en grupp: Förtroendeklyftor, konflikträdsla, reservationer, ansvarsflykt och resultatblindhet.
Det finns många övningar som åtgärdar problemen, behöver ditt företag hjälp med att bli toppklass?
Ring för att boka ett möte 070-491 19 06 eller e-maila
birgitta@inrestyrka.se
Vi skräddarsyr ledningsgrupps kurser.

Eftersom en kedja inte är starkare än dess svagaste länk, försämras lagarbetet om man tillåter en enda felfunktion att frodas.

1. Förtroendeklyftor beror på ovilja att visa öppenhet och sårbarhet i gruppen. De vill inte tala öppet med varandra om sina misstag och svagheter vilket gör det omöjligt att bygga den nödvändiga grunden för förtroende.

I teambyggnadssammanhang står förtroende för gruppmedlemmarnas övertygelse om att deras kollegor har goda avsikter (god intention) och att det inte finns någon anledning att vara defensiv och vänja sig via att vara sårbara i sitt umgänge med varandra. Det är bara om medlemmarna i en grupp verkligen trivs med att vara utlämnande till varandra som de kan börja handla utan att känna behovet av att skydda sig själva. Som följd härav kan de inrikta all sin uppmärksamhet och energi enbart på jobbet, hellre än att vara strategiskt oärliga mot varandra eller förfalla till maktkamp och politiskt rävspel.

Det är inte helt lätt att skapa ett förtroende som bygger på öppenhet och sårbarhet för att de flesta har lärt sig att konkurrera och skydda sitt anseende. De har det inte lätt att stänga av dessa instinkter för teamets bästa, men det är just det som krävs.

Kostnaderna för att misslyckas är oerhörda. Team med förtroendeklyftor slösar bort orimliga mängder tid och energi på att hålla sina beteenden och interaktionerna i gruppen i styr. De blir tveksamma att ta risker genom att be om hjälp eller erbjuda hjälp. Gruppmoralen blir låg.

2. Konfliktsrädsla

Grupper som saknar inbördes förtroende är oförmögna att gå in i ohämmad och passionerad idédebatt. I stället tillgriper de halvkvädna visor och försiktiga kommentarer.

Alla viktiga långvariga relationer kräver produktiv konflikt för att kunna utvecklas. Ofta ju högre upp man kommer i ledningshierarkin, desto oftare finner man människor som ägnar mycket tid åt att undvika passionerade debatter av det slag som är väsentliga för varje förstklassigt team.

Det är viktigt att skilja mellan produktiva konflikter om idéer och destruktiva gräl eller maktkamp. De förstnämnda är begränsade till begrepp och idéer och undviker illvilliga personangrepp.

Grupper som deltar i produktiva konflikter vet att deras enda syfte är att komma fram till bästa möjliga lösning på kortast möjliga tid. De diskuterar och löser problem mycket snabbare och fullständigare än andra, och när debatten är slut finns det inget bestående agg eller skadliga sidoverkningar utan deltagarna övergår med ny energi till nästa fråga.

Skälet till att grupper undviker konflikter är att de ofta vill slippa såra medlemmarnas känslor och då hamnar de istället i ett farligt spänningstillstånd. Det kan också bero på att de tror att de sparar tid men då kommer problemen bara tillbaka gång på gång.

3. Reservationer och bristande engagemang, om medlemmarna inte har luftat sina åsikter i en passionerad och öppen debatt köper de sällan, om ens någonsin, in sig i ett beslut och engagerar sig för det, även om det kan hända att de låtsas instämma i det på sammanträden.

I gruppsammanhang är engagemang en funktion av två förhållanden: klarhet och allas vilja att köpa in sig. Förstklassiga team fattar klara och lämpliga beslut och genomför dem i en situation där alla medlemmar har köpt beslutet, även om de röstade emot det. De lämnar mött i övertygelsen att ingen i gruppen i sitt stilla sinne är tveksam om att han eller hon reservationslöst ska stödja de åtgärder som man har kommit överens om.

De två viktigaste orsakerna till reservationer är önskan om konsensus och behov av säkerhet.

Konsensus

Förstklassiga team inser hur farligt det är att sträva efter konsensus och finner möjligheter att köpa in sig även om fullständig enighet är omöjlig. De förstår att förnuftiga människor inte nödvändigtvis måste få som de vill för att stödja ett beslut utan bara vill veta att man har hört och tagit hänsyn till deras åsikter.

Förstklassiga team ser till att man verkligen överväger allas idéer, vilket leder till att alla är beredda att samla sig kring det beslut som gruppen tillslut fattar, vilket det än blir. Om dödläge uppstår är det upp till ledaren att ta beslutet.

Säkerhet

Ett förstklassigt team inser att det är bättre att fatta ett djärvt beslut och ha fel, och sedan ändra sig lika djärvt – än att tveka. Jämför detta med ett felfungerande team som försöker gardera sig och uppskjuta viktiga beslut tills de har tillräckligt mycket information. Ofta finns all information beslutet kräver och den måste tas fram ur deltagarnas hjärtan och hjärnor i en ohämmad debatt. Det är bara när alla har presenterat sina åsikter och perspektiv som teamet med fullt förtroende och utan reservationer kan engagera sig för ett beslut i vetskap om att ha dragit nytta av hela gruppens kollektiva visdom och uppnått en synergieffekt.

Om ett ledningsteam inte får alla sina medlemmar att köpa ett beslut, även om det bara är små skillnader, är det oundvikligt att personer som lyder under dessa chefer kommer i konflikt med andra på företaget. Små meningsskiljaktigheter mellan ledningsgruppens medlemmar blir stora när de når de underställda.

4. Ansvarsflykt

Ansvar betyder här gruppmedlemmars vilja att ställa kollegor till svars för saker som kan skada teamet. T.ex. om teammedlemmarna inte har engagerat sig för en klar och tydlig handlingsplan. Är även mycket dynamiska och målinriktade personer tveksamma till att kritisera sina kollegor för handlingar och beteenden som verkar kontraproduktiva för teamet.

Det kan vara ett obehag medlemmarna känner för att kritisera men också en allmän känsla av att undvika besvärliga samtal. Det gäller att våga gå utanför sin komfortzon. Gäller extra mycket för teammedlemmar som står varandra extra nära.

Medlemmar at förstklassiga team förbättrar sina relationer genom att hålla varandra ansvariga och visar då att de respekterar varandra och har höga förväntningar på varandras insatser. Det blir som ett kamrattryck.

5. Resultatblindhet

Resultatblidhet blir följden av att teamets medlemmar sätter sina enskilda behov (egna jaget, karriärutveckling, erkännande) eller till och med sina avdelningars behov framför gruppens kollektiva mål. Alla goda organisationer specificerar vad de planerar att åstadkomma under en given period, och dess mål, mer än de finansiella mått som beskriver dem, utgör den största delen av de kortsiktiga, kontrollerbara resultaten.

Det finns två felfunktioner för teammedlemmar, teamstatus och individuell status.

Teamstatus

En del är kanske nöjda över eller ser det som tillräcklig framgång att bara vara medlemmar i teamet men tycker inte det är värt stora uppoffringar och besvär.

Individuell status

Vissa vill förbättra sin egen position eller karriär på teamets bekostnad. Ett välfungerande team måste göra gruppens kollektiva resultat viktigare för varje individ än de enskilda medlemmarnas mål. Felfunktionen för dessa team är att ingen nivå av förtroende, konflikt, engagemang eller ansvar kan kompensera en bristande vilja att vinna.

fredag 26 juni 2009

Är du den person du skulle vilja vara med?


När vi får mer tid för nära och kära i semestertider kan det vara en idé att fundera lite på hur vi egentligen beter oss. Det är lätt att tro att min världsbild är facit och hamna i konflikt med andra som tycker annorlunda. Det här är vanligt och sker t.o.m. på nationsnivå, tänk bara på alla krig. Hur kan du göra så att du och de omkring dig får en så bra sommar som möjligt? Du vet väl att du inte kan förändra någon annan, bara dig själv. Vill du ha frid och kärlek börja med att hitta det inom dig själv och se din partner eller vän med kärleksfulla ögon, var den person du själv skulle vilja vara med.

Övningar för att komma närmare varandra under sommaren:

1. För att förbättra er relation är att tillsammans bestämma er för att utan baktankar och med sann ärlighet och kärlek fråga den andra personen varje dag: Vad kan jag göra för dig idag?
Med tankar om att få bidra till den andra personens lycka och glädje. Jag lovar att med den goda intentionen i botten kommer ni att komma närmare varandra och bli mer kärleksfulla.

2. För att komma riktigt nära sätt av en förmiddag eller eftermiddag och var bara ni två. Under tystnad landar ni i varandras ögon. Stanna upp tiden och betrakta ögonen hos varandra, det sägs att ögonen är själens spegel. Vila i ögonblicket om det så varar i 15 minuter eller 45 eller 3 timmar.

3. Blir det av någon anledning ändå tjafs eller bråk, ta en promenad tillsammans. Låt den ena parten prata i 20-30 minuter medan den andra lyssnar och är helt tyst. Byt sen så att den andra får lika mycket tid att prata medan den första är tyst.

4. Vill man av någon anledning inte ta en promenad kan man med fördel använda sig av en "talkingstick". Det kan vara en penna eller en pinne eller vad man har. Den som håller i pinnen får prata, den andra får överta pinnen bara efter det att den första känner sig förstådd. T.ex. så du känner dig upprörd/ ledsen/ förbannad för att du känner att du gör allt jobb/ jag inte spenderar tillräckligt mycket tid med dig osv. Pinnen får sedan vandra fram och tillbaka med en större förståelse för varje gång den byter hand. Se om du kan bli förstådd utifrån den andra personens synvinkel. Om du inkluderar din partners intressen, behov och prioriteringar blir möjligheten större att du uppnår bästa möjliga förståelse.

5. Andas i takt när ni älskar eller bara sitter eller ligger nära varandra.

Ha din bästa sommar!
Birgitta

torsdag 18 juni 2009

Jag är unik

Dagens kort ur tankeasken:

Jag är unik.
Det finns bara en av mig.
Jag vägrar att förminska mig genom att jämföra mig med andra.
Jag är helt unik och därmed ovärderlig.

Jag fick lära mig Vikingalagen för några år sen, den är Jantelagens motsats och det behöver vi verkligen nu när lågkonjunkturen slår till höger och vänster. Det är då viktigare än någonsin att hitta, behålla och öka självkänslan.

VIKINGALAGEN (Lars Eric Uneståhl)
1. Tillvarons största gåva är jag själv.
2. Alla människor kan lära sig något av mig.
3. Mina tankar är mer komplicerade än alla datorer.
4. Mina känslor är lika viktiga som andras.
5. Det jag säger är väl värt att lyssna på.
6. Det jag gör är väl värt att uppmärksamma.
7. Jag respekterar mig själv och finner att andra gör det också.
8. Jag skrattar åt mig själv med ömhet och värme.
9. Jag har fullrätt att må bra på alla sätt.
10. Jag är unik, det finns ingen mer som jag.

Läs och tro, det gör gott!

fredag 22 maj 2009

Skaffa dig mer energi

Jag vet inte hur det är med dig, själv kan jag vara trött och ha lite energi till att göra de där sakerna jag känner att det skulle vara bra att göra, t.ex. träna varje dag, putsa fönstren, gå en promenad istället för att slänga mig i soffan framför TVn. 
Hur kan vi göra för att få mer energi? 
Egentligen vet vi ju hur men det ska ju göras också. Här kommer en påminnelse:
1. Drick mer vatten. Vattnet spolar ut allt gift och slagg vi annars lätt samlar på oss.
2. Ät vattenrik mat. Ta grönsaker till den grillade biffen eller fisken. Ät några frukter varje dag.
3. Stärk kroppen. Ta en promenad, jogga eller träna på annat sätt. Du får igång lymfsystemet, du har 4 gånger mer lymfa än blod men ingen pump (hjärtat). Så ut och rör på dig.
4. Väx mentalt, läs böcker, lär dig nya saker, gå på seminarier eller på kurs, skriv åtminstone ner det du är tacksam över i en liten bok.
5. Stanna upp och andas. För att må bra och ha mycket energi behöver vi syre. Andas in medan du långsamt räknar till 3, håll andan medan du räknar till 12 i samma takt och blås sen ut luften medan du räknar till 6. Laborera med antalet, grundprincipen är 1-4-2 håll 4 gånger längre än du andas in och töm lungorna dubbelt så länge som du andades in från början.
6. Unna dig något gott ibland. Fira dina framsteg. Det är ok att ta ett glas champagne eller en bit tårta ibland, annars blir livet alltför trist, jag tycker att det är viktigt att FIRA!

Joseph McClendon III som jobbar med Tony Robbins (Optimal hälsa) börjar sin dag med att:
1. Fira av ett stort leende
2. Ta ett par djupa sköna andetag
3. Stretcha för att få igång kroppen
4. Dricka ett stort glas vatten
5. Träna på något sätt
Något att ta efter, eller hur?

Lycka till.
Birgitta

onsdag 13 maj 2009

Lyssnarprofiler

Förra veckan hade jag förmånen att lyssna på en kunnig man som jobbar med ledarstöd.
Det var intressant att få tappa in lite i hans karta av verkligheten. Jag vill gärna dela med mig av några bra tips jag fick av honom. Tips att använda i alla samtal. 

Det finns ett antal lyssnarprofiler och här nedan kommer du att bekanta dig med 5 stycken. Vi har alla olika stor del av dessa i oss. Se om du kan pinpointa dina 2 som är störst. För att utveckla sin person är det också viktigt att kunna titta på sina svaga sidor, bli medveten om dessa för att lära sig att bli bättre. Jag tänker inte berätta om mina två, du som känner mig personligen vet direkt, du som ännu inte lärt känna mig får jobba med dig själv.

Här kommer de:
Avbrytaren - En person som avbryter den som talar och börjar tala om sina egna erfarenheter i ämnet, i förlängningen stoppar denne andra att växa. Visst är det så att man ibland kan höra personer som pratar med varandra men det är som två konversationer samtidigt, de lyssnar inte utan pratar bara själva.
Rådgivaren - Lyssnar först och vet sen precis vad den andra ska göra och talar om detta. Om den som talar egentligen bara vill bli lyssnad på och känna sig förstådd, känna en samhörighet med den andra och den vill så att säga "fixa problemet" är det inte bra för relationen. Ställ gärna frågor och om du vill ge ett råd eller två kolla av att det är ok att göra så.
Försäkraren - Det är den som slätar över och säger att det är nog inte så farligt. Den som inte tar dina utmaningar i livet på allvar. Den som till slut inte får förtroenden.
Rationelle - Den som analyserar och vet precis anledningen till att det som hänt har hänt.
Ämnesbytaren - Det här påminner mig om... personen zoomar/associerar åt sidan och hamnar någon helt annanstans.

Vilka lyssnar profiler har du? Hur lyssnar du på dina kunder, kompisar, familjen etc?
Hur vill du bli lyssnad på? Ska du prata om de här profilerna med din partner, mamma, svärmor?

Lycka till i din utveckling!

fredag 3 april 2009

Får du tiden att räcka till?


Tiden är det enda jämlika vi har. Alla har lika mycket. Hur gör du för att få tiden att räcka till för allt du vill göra? För att kunna använda sig av fjärde generationens tidsplanering bör du ha några saker på plats innan. 
Vad är fjärde generationens tidsplanering? 

Första generationen är att skriva "att göra-listor". 

Andra generationens tidsplanering är att skaffa sig en kalender och skriva upp alla möten och tidsbestämda projekt. 

Tredje generationens tidsplanering är att prioritera allt som måste göras. Då behöver du ha satt upp bra mål och resultat för att veta åt vilket håll du ska gå och vad som är viktigt att prioritera. Prioritera alltid det som för dig närmare resultatet! Mål och som vi kallar det inom NLP: resultat på grund av att mål är något du alltid har framför dig och resultat är något du uppnår och har bakom dig. 
L i NLP står för lingvistiken som betyder språket och hur det påverkar hjärnan och dina handlingar "lurar" dig till att lättare uppnå det du vill om du kallar det för resultat jämfört med mål. 

Vad du har för mål/resultat vet du bara själv och kom ihåg att jobba med alla livsmålsområden inte bara jobbet. Prioriterar du bara jobbet är skilsmässan snart ett faktum och du kanske dessutom får dålig hälsa. Kom ihåg att utan god fysisk och psykisk hälsa kommer du inte kunna prestera någonting alls. Lägger du in tid i kalendern för att träna? För att meditera/mental träning/medveten närvaro? Återhämtning är oerhört viktigt för att orka köra på Stephen Covey skriver i sin bok "De 7 goda vanorna" om att vässa sågen; om du ska hugga ner en massa träd, måste du vässa sågen ibland annars blir sågen bara slö och du blir mindre och mindre effektiv. 

Om fjärde generationens tidsplanering skriver Covey att det är grundläggande att titta på vad som är bråttom och vad som är viktigt i en tidsmatris för att få klart för sig hur man faktiskt spenderar sin tid. Dessutom bör man prioritera sin tid efter de roller man har. 
Jag vet inte hur det är med dig, själv kan jag få dåligt samvete mot barnen om jag jobbar för mycket och mot jobbet om jag är för mycket med barnen. Sen jag började att definiera mina roller och prioritera in hälsa, barn, vänner, olika saker jag gör på jobbet som t.ex. sälja, utbilda, coacha, skriva material, admin etc samt andra roller jag har som dotter, syster och framför allt fru och prioritera tid för alla utifrån ett helt veckoperspektiv, har mitt liv, tid och mitt samvete framför allt blivit mycket bättre.

Vill du veta hur du kan få mer tid ring och prata med Birgitta 070-491 19 06 eller skriv en rad till birgitta@inrestyrka.se

måndag 23 mars 2009

Tänker du problem eller resultatfokuserat?

Hur tänker du? Är det problemfokuserat eller resultatfokuserat? Checka här:
Tänk på ett mindre problem du har.......... svara på följande frågor:
Vad är fel?
Varför har jag det här problemet?
Hur länge har jag haft problemet?
Hur begränsar det mig? 
Vad hindrar det här problemet mig att göra?
Vems fel är det att jag har problemet alls?

Hur känns det när du svarar på frågorna?

Tänk på samma mindre problem...... svara nu på de här frågorna:
Vad vill jag uppnå?
Vad vill jag ha istället?
Var och när vill jag uppnå det?
När jag uppnår det, vad kommer det att göra för mig?
Hur vet jag att jag uppnått det?
Vad ska jag göra för att uppnå det jag vill?

Hur känns det att svara på de här frågorna?

Om du bestämmer dig för att prova på coaching och resultatfokuserat titta på olika områden i ditt liv, vad skulle det kunna innebära för dig? Välkommen att ringa mig 070-491 19 06

fredag 13 mars 2009

HÄR och NU!

Det är många människor som lever i framtiden. Imorgon ska jag gå till skolan/jobbet sen ska jag handla. Om en vecka ska jag till Emma på fest, vad ska jag på mig? I sommar ska jag på semester och DÅ ska jag bara vara och njuta. Sen i höst är det ett nytt projekt  bla bla bla

Andra lever i dåtiden – när jag var ung då skulle alla ha platåskor. Kommer du ihåg förra sommaren då jag åkte till Italien då bla bla bla Jag kommer ihåg det där du sa här…

Vi stressar och ska hinna allt; jobba/studera, träna, ta hand om familjen, ha kul med vänner, vara klassförälder, städa, planera, vara tillgänglig, vara uppdaterad på nyheter och kultur, bjuda på fest, gå på fest mm mm mm

 

Stanna upp en stund och var HÄR OCH NU, andas med magen, långa djupa andetag. Stanna upp och öppna dina sinnen – bli medveten om vad du ser, hör, känner, luktar och smakar, hur känns balansen i kroppen.

Lägg handen på hjärtat, säg TACK, tack för att du slår utan att jag behöver tala om det för dig. Tack för att jag har blodomlopp och armar och ben. Tack för min familj, tack för att jag tillhör de 3 % rikaste i världen, har tak över huvudet och mat i magen. Tack för mina fantastiska vänner och för (Hitta på 3 egna saker)

  •               ……..
  •               ……..
  •                ……..

 Gör detta varje dag och märk skillnaden på en gång.

Lycka till!

Dagens kort

Dagens inspirationskort:
Jag är öppen och ärlig i min kommunikation
När jag inte längre försöker lägga saker till rätta 
kanske jag inte alltid vinner andras gillande, 
men jag vinner deras respekt och förtroende.

torsdag 12 mars 2009

Tankeask

Nu finns det en tankeask med 50 stycken inspirationskort att köpa för 150,- +p&p.
Jag kommer att dra ett kort och skriva budskapet här på bloggen efterhand.
Vill du köpa korten skriver du ett mejl till birgitta@inrestyrka.se

Jag är villig att förändras.
Jag har alla resurser jag behöver för att göra önskade förändringar. 
Det finns inga människor utan resurser, det finns bara 
sinnestillstånd utan resurser.

onsdag 4 mars 2009

Bob Proctors Stockholmsbesök

Igår på tisdagen den 3/3 var jag och lyssnade på en fantastisk man som heter Bob Proctor på Oscarsteatern. Han har forskat i framgång i över 40 år. Ursprungligen kom intresset för detta från en bok av Napoleon Hill som heter Think and grow rich. Mr Proctor läser varje dag fortfarande ur samma bok. Det som var mest intressant var att han trots alla år av studier pratade om hur svårt det var att ändra i sitt omedvetna. Har han inte hört talas om NLP och mental träning? Kan det vara så att NLP forskningen har kommit senare, då Mr Proctor förlitat sig på studier gjorda mellan 1920-1950? Hur som helst var han inspirerande och säljer nu ett bibliotek med 12 DVD skivor som innehåller all hans forskning för "bara" USD 1200!!!
För lika mycket pengar kan du gå både en NLP Practitioner och en NLP Master och få en gedigen utbildning i personlig utveckling, ledarskap och hur du kan hjälpa andra att bli sina egna bästa jag. 

Bob som är 75 år visade prov på härlig energi och gillade att stå i rampljuset, synd att hans kalibrering av oss i publiken inte räckte för att vi skulle känna samma energi. För bästa inlärningstillstånd ska man se, höra OCH GÖRA. I mina presentations tekniks kurser lär jag mina deltagare att något måste hända var 7:e minut annars tappar deltagarna tråden och det omedvetna börjar hitta på andra saker att göra. Att bli matad en hel dag utan rörelse eller bikupor är lååång tid.

Jag lärde mig saker av Bob t.ex. hur fantastiskt bra han var på att lägga in "säljet" av sitt material hela tiden, (han körde försäljningssnack om sitt bibliotek utspritt under dagen i säkert 1,5 timme) jag lärde mig också en del saker om hur man inte ska göra och det är bra kunskap det också. 

Alla följer vi våra utvalda gurusar, jag håller fast vid min sen tidigare; Tony Robbins.

Läs gärna Bob Proctors bok "Spiritual marketing"
Napoleon Hills "Think and grow rich"
Vill du läsa någon av Tony Robbins böcker kan jag rekommendera "Din gränslösa styrka" och "Awaken the giant within"






Vill du bli mer motiverad, jobba mer effektivt och få bättre relationer?

Här kan du läsa om person-, team och ledarskapsutveckling. Jag skriver om NLP, mental träning och olika utvecklande tekniker för att dela med mig hur du kan få ett bättre liv både på jobbet och hemma.

Välkommen in på hemsidan www.inrestyrka.se för utbud av kurser och föredrag, jag skräddarsyr gärna ett föredrag efter vad ditt företag behöver.
Mejla gärna synpunkter till birgitta@inrestyrka.se